Choreografie van een collectie

7 Black Beauties, gemengde techniek op doek. Parbobier, acrylverf op paneel. Winkelcentrum Kraaiennest november, krijttekening. La Danse, zeefdruk. Zonder CBK Zuidoost te kennen, is er na het lezen van deze titels al heel wat te zeggen over wat zich er waarschijnlijk afspeelt. Gedachten springen de hele wereld over en de omschrijving van de techniek maakt het ontstane beeld concreet.
Kunstenaar Marjolijn Boterenbrood gebruikt dit principe om in één beeld meer te zeggen dan met duizend woorden. De titels van kunstwerken, de landen waar leners en kunstenaars hun wortels hebben, de postcodes waar ze wonen – deze en meer typeringen zijn door haar gebruikt om een kunstwerk te maken ter gelegenheid van het jubileum.
Al 25 jaar reizen de kunstwerken uit de kunstuitleencollectie door Zuidoost en verder. CBK Zuidoost schreef zo, samen met haar leners, de choreografie. Marjolijn Boterenbrood maakte de beweging zichtbaar in een set gelaagde kaarten, die ieder een ander aspect belichten. Gecombineerd met de zintuiglijke ervaring van de kunstuitleen, verleiden ze je om anders te kijken.

De fascinatie voor kaarten van Marjolijn Boterenbrood dateert uit haar jeugd. Al jong maakt ze met haar vader grote tochten over zee. Ze helpt navigeren, ieder uur wordt nauwkeurig de positie op de zeekaart ingetekend. Dat is van levensbelang vanwege stromingen en ondiepten, die zich onzichtbaar onder hen uitstrekt.
Het idee dat een kaart een gedeelte van de werkelijkheid laat zien, hanteert ze als vaste aanpak bij de ontwikkeling van haar kunstwerken. Een plek is het uitgangspunt, de vorm van de plattegrond is de basis en vervolgens zoekt ze naar kenmerken die de plek kleur geven: wat zit er in de grond, hoe ziet de hemel eruit, de bast van de bomen, de vogels; maar ook hoe ruikt het er, wat is er vroeger gebeurd, welk gebouw heeft er gestaan. Als transparante films legt ze die beelden op de plattegrond en zo ontstaat een gelaagd kunstwerk. Augmented reality avant la lettre; analoog dan, niet digitaal.

Het kunstwerk Choreografie van een Collectie maakt(e) in driedimensionale vorm deel uit van de jubileumtentoonstelling Zilver bij CBK Zuidoost, september 2012. In dit boekje zijn vijf van de kaarten opgenomen.

Tekst Eva Brinkman

Choreografie van een collectie