Storkterrein

Het Storkterrein in Amsterdam verkend door kunstenaars en onderzoekers

Marjolijn Boterenbrood en Anne Hemker vroegen verschillende kunstenaars en onderzoekers mee te doen aan een interdisciplinair kunstproject in een aan de openbaarheid onttrokken deel van Amsterdam, voorheen VOC-gebied en industrieterrein: een choreograaf, een filmer, een beeldend kunstenaar, een fotograaf, een componist, een archeoloog, een filosoof, een socioloog en een landschapsontwerper.

Door een gebied via verschillende invalshoeken te ontdekken ontstaan (mede door hun wisselwerking) verrassende inzichten.
Zo werd door een fotograaf de huid van het terrein aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. Het patin dat zichtbaar werd, bepaalde voor een groot deel de sfeer van het gebied dat zich in een overgangsfase bevond en waar de geschiedenis nog (net) leesbaar was.
Acteurs hebben de verhalen die boven water kwamen, ter plekke aan het publiek ‘overgedragen’. Dat was tevens de eerste keer in de geschiedenis dat deze plek publiek toegankelijk was.
Het project werd afgesloten met de publicatie 11ha. van uitgeverij de Balie. Het boek bevat een katern met de transparante kaarten van het voorwerk van Boterenbrood waarop deze onderzoeken en bevindingen in elkaar over lijken te vloeien tot een nieuwe visie op het gebied. Dit maakt in een oogopslag duidelijk dat de lagen van de kaart, als een palimpsest, elkaar onderling beïnvloeden en leesbaar blijven. 11ha, uitgeverij de Balie. Met artikelen van Lodewijk Brunt, Anne Hemker, Pauline Terreehorst, Cassandra Wilkins. Bestellen via marjolijn@werkspoor.org

samenwerking
Met: Anne Hemker, Dick Hauser, Mischa van Teeffelen, Dac; Remco de Jong, Arnold Hoogerwerf en Bart Visser, Desiree Delaunay met Boris Gerrets, Harco Haagsma, Jan Rothuizen, Roel van Gerwen(Vista), Jerzy Grawronski, Willem Koerse, Ilya Rabinowich, Dieteke van der Ree, SKOR
website
stichting Werk Spoor
website
SKOR
website
Belvedere