Mapping Delta-land

Onderdeel van de tentoonstelling Stellingname in het Kunstfort Vijfhuizen

Mapping Delta-Land brengt de relatie tussen de Haarlemmermeer-polder en andere extreem natte plekken op de wereld in beeld. In de tentoonstelling Stellingname in het Kunstfort Vijfhuizen zoomt Boterenbrood uit naar gebieden als de Mississippi-delta, de Niger-delta en de delta van de Ganges en de Brahmaputra. Het werk maakt een verbinding naar deze gebieden met de beelden van de fotografen Kadir van Lohuizen, Adolphus Opara en Shahidul Alam.

Mapping Delta-Land zoomt  tegelijkertijd in op de Haarlemmermeer-polder. Om ervaringen met water en modder van bewoners te weten te komen gaat Boterenbrood met de ‘satellietbus’ naar dijken, bruggen en pleinen. Foto’s en verhalen komen in het ‘polderarchief’ dat ter plaatse wordt samengesteld.

De Haarlemmermeerpolder deelt dezelfde problemen met al de delta-gebieden in de wereld: bodemdaling en zeespiegelstijging, verzilting, verontreiniging en overstromingen. Hoewel de omstandigheden natuurlijk enorm verschillen delen we het leven en meebewegen met water met de mensen uit de Nijl-, Mississippi-, Ganges-Brahmaputra-, Niger-, Mekong- en de Eufraat-Tigris-delta

Over de fotografen:

Adolphus Opara en Shahidul Alam zijn verbonden aan PAPA. PAPA, participating artists’ press agency is opgericht en wordt geleid door Lino Hellings.

De fotograaf Shahidul Alam uit Bangladesh richtte in 1989 het Photo Press Agency ‘Drik’ op in Dhaka. Dit agentschap presenteert een grote groep mediaprofessionals uit niet-westerse landen.

Adolphus Opara komt uit Lagos Nigeria. Opara’s werk bestaat uit ontmoetingen met mensen in hun dagelijks leven. Hij vertelt verhalen met beeld om zijn emotionele verbinding met de zaken die hij aan de orde wil stellen, te laten zien.

De documentaire-fotograaf Kadir van Lohuizen reisde van bron naar monding van de Amazone, de Mississippi, de Donau, de Niger, de Ganges, de Ob en de Yangste. Hij maakte een prachtig boek over deze zeven lifelines: ‘Aderen’. Van Lohuizen is een van de oprichters van NOOR Agency, een collectief van onafhankelijke documentaire fotografen.

Alle drie willen zij met hun foto’s invloed uitoefenen op hoe wij de wereld zien en ons een mening vormen.