Nieuws

6 juni Partituur van Zoet en Zout in Huis de Pinto

Van harte welkom op donderdag 6 juni om 20 uur presenteert Marjolijn Boterenbrood de Partituur van Zoet & Zout in Huis De ... lees verder

Van harte welkom op donderdag 6 juni om 20 uur presenteert Marjolijn Boterenbrood de Partituur van Zoet & Zout in Huis De Pinto in Amsterdam.

Dit kunstenaarsboek, in de vorm van een bijenkast gaat over leven met zoet en zout. Ervaringen van de mosselvisser, de boer, de duiker, de ecoloog en de bijenhouder van Schouwen Duiveland. In de kast worden de ‘lagen’ die het eiland haar heeft laten zien, gebundeld als pagina’s in een boek. Net zoals de bijen in de korf hun vondsten van over het hele gebied transformeren. Zout, aarde, klei, wier, weer en water hebben hun invloed uitgeoefend, het landschap liet zijn sporen achter. Roest, aarde, zout en zoet water schreven hun ‘partituur’.

Programma

Jaap Verseput, agrariër op Schouwen Duiveland, filmer en muzikant, speelt dePartituur op saxofoon

Wanda Reisel, schrijfster, draagt haar gedicht Tienduizend Dingen voor

Erik de Jong, landschapshistoricus, Artisleerstoel, leest een van de ‘pagina’s’ uit het boek

Marjolijn Boterenbrood toont haar Partituur van Zoet & Zout

Jaap & ElectRrick spelen ‘t slotakkoord na de virtuele bijdrage van acteur Michiel Romeijn

Waar

Huis De Pinto
Sint Antoniesbreestraat 69
Amsterdam

Wanneer

Donderdag 6 juni 2019, zaal open 19.30 uur, aanvang 20.00 uur -tot ± 21.30-

Partituur van Zoet & Zout van Marjolijn Boterenbrood komt voort uit het kunstproject ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’ op Schouwen Duiveland. Voor meer informatie:

op de kaart

alt
Om verder in te zoomen op de achtergrondverhalen van Partituur van zoet en Zout over Schouwen Duiveland zie: op ... lees verder

Om verder in te zoomen op de achtergrondverhalen van Partituur van zoet en Zout over Schouwen Duiveland zie: op de kaart

17 januari presentatie Partituur van Zoet en Zout

Op donderdag 17 januari om 18 uur presenteert Marjolijn Boterenbrood de Partituur van Zoet & Zout. Schrijfster Wanda Reisel leest haar bijdrage aan het ‘boek’: Tienduizend dingen voor.

Het werk  –wiertekening– van Marjolijn Boterenbrood dat op de Salon in Arti et Amicitiae hangt is een deel van haar kunstenaarsboek Partituur van Zoet & Zout. Dit boek, in de vorm van een bijenkast gaat over leven met zoet en zout. Ervaringen van de mosselvisser, de boer, de duiker, de ecoloog en de bijenhouder van Schouwen Duiveland. In de kast worden de ‘lagen’ die het eiland haar heeft laten zien, gebundeld als pagina’s in een boek. Net zoals de bijen in de korf hun vondsten van over het hele gebied transformeren. Zout, aarde, klei, wier, weer en water hebben hun invloed uitgeoefend, het landschap liet zijn sporen achter. Roest, aarde, zout en zoet water schreven hun ‘partituur’.

1 september, slotakkoord Partituur van Zoet & Zout

In de Schelphoek bij Serooskerke maak ik, na vijf jaar balanceren in, op en met het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland, ... lees verder

In de Schelphoek bij Serooskerke maak ik, na vijf jaar balanceren in, op en met het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland, samen met de andere deelnemende kunstenaars de balans op van Zoet en Zout.

Het slotakkoord van mijn bijdrage: de Partituur van Zoet & Zout bestaat uit een ‘boek’ en een installatie. Het boek in de vorm van een bijenkast gaat over de ervaring van leven met zoet en zout. Ervaringen van de mosselvisser, de boer, de duiker, de ecoloog en de bijenhouder. In de installatie heeft zout, aarde, klei, wier, weer en water zijn invloed uitgeoefend, het landschap laat zijn sporen achter. Roest, aarde, zout en zoet water schreven hun ‘partituur’.

Partituur van Zoet & Zout, de installatie waarin het landschap zijn sporen schreef op linnen doeken is te zien in de Schelphoek. Om 15.30 uur vindt hier de presentatie van het ‘boek’ plaats met een performance van Michiel Romeijn.

Van harte welkom! klik hier voor plek en tijdschema

mister Motley

Kijk bij mr Motley voor vakantietips lees verder

Kijk bij mr Motley voor vakantietips

mossel-partituur

Bekijk het proces van mijn Partituur van Zoet en Zout in mijn blog lees verder

Bekijk het proces van mijn Partituur van Zoet en Zout in mijn blog

van onderzoek naar kunstwerk

The Landscape Speaks is nu te zien als deel van de tentoonstelling Goud onder het IJs in Arti et ... lees verder

The Landscape Speaks is nu te zien als deel van de tentoonstelling Goud onder het IJs in Arti et Amicitiae in Amsterdam t/m 26 augustus. Voor meer achtergrondinformatie over mijn bijdrage aan deze tentoonstelling zie: mijn blog op de site van de Wageningen Universiteit

In dit gebied werd het recent mogelijk, door het smelten van de permafrost, onderzoek te doen voor archeologen  Zij vonden schitterende goudschatten van verre voorouders van de Altaj.

Partituur van Zoet&Zout volgen?

http://www.bewaerschole.com/category/kunstenaars/marjolijn-boterenbrood/ lees verder

proefopstelling ‘Partituur van Zoet en Zout’

Hoe be'tekent' het eiland -Schouwen Duiveland- de doeken? Het linnen -vlas van t eiland- bewerkte ik met verschillende materialen zoals metaaldraad, ... lees verder

Hoe be’tekent’ het eiland -Schouwen Duiveland- de doeken? Het linnen -vlas van t eiland- bewerkte ik met verschillende materialen zoals metaaldraad, bijenwas, wier, en zeeuws suikerbietstroop. In de proefopstelling kijk ik hoe grond, aarde, zand, klei, weer en wind, regen, kwelwater en zoute spree de dragers transformeren. IJzeroxide, aarde, wier, zout en zoet water zullen hun ‘partituur’ op de doeken schrijven. Het wordt een ‘membraam’ tussen het landschap en de tijd.

Geur van mest en wier bij Mediamatic

24 mei Odorama: Foul, Fragrant and Filthy.... lees verder

24 mei Odorama: Foul, Fragrant and Filthy.

With Cris Neill, Lotte Geeven, Yeb Wiersma, Marjolijn Boterenbrood, Lieven Heeremans, Frank Bloem and Sanne Groeneveld

Information

Odorama: Foul, Fragrant and Filthy
https://www.mediamatic.net/nl/page/370331/odorama-foul-fragrant-and-filthy

It’s obvious that sweet, soft and pleasant fragrances are more attractive than foul and pungent odours. But how come we detest smelly feet and love stinky cheese? During the Odorama edition on 24 May, we’ll explore everything that reaches the nose, including terribly bad smells. Inhale your supressed fears and longings, meet the skunk living in the Amsterdam Zoo through your nose, taste the most stinky cheeses and learn why farts are much more than clouds of smelly gas.

Welkom bij de Amstelpark-wandeling

zondag 4 maart: een mooi programma in het Amstelpark met om 13.00 uur start van een wandeling met mij over ... lees verder

zondag 4 maart: een mooi programma in het Amstelpark met om 13.00 uur start van een wandeling met mij over wat er zich onder het oppervlak van grond en water afspeelt aan de hand van mijn Park Sporen-kaart.

voor meer info: http://zone2source.net/nl/finissage-talks-mapping/

boekpresentatie Mapping the Experience

dinsdag 27 februari 17-19.00u bij ... lees verder

dinsdag 27 februari 17-19.00u bij de boekpresentatie van het boek over Mapping the Experience met daarin mijn kaarten. In Huis Utrecht, Theaterzaal Boorstraat 107 Utrecht.

Mapping the experience

maandag 27 november is in spui24: Astronauten van de binnenwereld: Mapping the experience. Met een bijzonder gezelschap: Desmond Spruyt, Maartje Nevejan, ... lees verder

maandag 27 november is in spui24: Astronauten van de binnenwereld: Mapping the experience. Met een bijzonder gezelschap: Desmond Spruyt, Maartje Nevejan, Joris van Weijdom(VR-mixed reality) en Linde van Schuppen (filosoof), Patricia Pisters( professor Mediastudies aan de UvA) en Steven Claus( neuroloog) Ysbrand van de Werf(neurowetenschapper, slaap onderzoeker) en Marjolijn Boterenbrood (beeldend kunstenaar)

In samenwerking met KNAW

Laatste dagen Pop-inn-park

Laatste dagen: Park-pollen en Park-math in het Pop-inn-park. op 29 juni om 19 uur: een soort finissage... lees verder

Laatste dagen: Park-pollen en Park-math in het Pop-inn-park.
op 29 juni om 19 uur: een soort finissage

Publicatie over ‘the landscape speaks’

Nu te bestellen à 25 €            marjolijnboterenbrood@hetnet.nl... lees verder

Nu te bestellen à 25 €            marjolijnboterenbrood@hetnet.nl


Verslag van het onderzoek in een Siberië, een vallei in het Altai gebergte. Met een internationaal team onderzoekers: schrijfster en initiatiefnemer Arita Baaijens, de landschaps-ecoloog Bas Pedroli van de Wageningen Universiteit, de Russische geoloog Danill Ivanovich en de Russische etnologe Maya Petrovna en ik. Het doel is: onderzoek naar de visie van de Altai op hun landschap en lokale- en wetenschappelijke kennis met elkaar verbinden. Het landschap van binnenuit bekijken: The Landscape Speaks.

Blog op de site van de Wageningen Universiteit

Voor wie het leuk vindt om meer van het project The Landscape Speaks te weten te komen kan mijn blog volgen op de site van de Wageningen Universiteit. Daar doe ik verslag van ons onderzoek.

In de zomer van 2016 werkten schrijver Arita Baaijens, landschapsecoloog aan de Wageningen Universiteit Bas Pedroli en ik in de Karakol-vallei in het Altaï-gebergte in Siberië. Wij deden daar onderzoek naar de manier waarop de bewoners van deze vallei, de Altaï, hun landschap bezien.

Presentatie in Pakhuis de Zwijger

In mei werd in Pakhuis de Zwijger bij Natuur als maat der dingen, het onderzoeksproject The Landscape Speaks gepresenteerd. Het hele verhaal ... lees verder

In mei werd in Pakhuis de Zwijger bij Natuur als maat der dingen, het onderzoeksproject The Landscape Speaks gepresenteerd. Het hele verhaal is terug te zien: https://dezwijger.nl/programma/natuur-als-maat-der-dingen Op 37:30 min. is mijn bijdrage te zien.

In de zomer van 2016 werkten landschapsecoloog aan de Wageningen Universiteit Bas Pedroli en ik op initiatief van schrijver Arita Baaijens, in de Karakol-vallei in het Altaï-gebergte in Siberië. Wij deden daar onderzoek naar de manier waarop de bewoners van deze vallei, de Altaï, hun landschap bezien.

Met Matthijs Schouten, Erik de Jong en het publiek keken we hoe deze werkmethode is te gebruiken in de stad. Met beeld op 9 schermen, een soundscape en kaarten die ik maakte van het zichtbare en onzichtbare landschap in de Karakolvallei

The landscape speaks

Research on the way the inhabitants of the Karakol valley view their ... lees verder

Research on the way the inhabitants of the Karakol valley view their landscape.

The Landscape Speaks is a mapping pilot in the Karakol Valley, a 40 km long wrinkle in the Altai Mountains in the very centre of Asia. Situated in Russia, it is connected with Altai traditions in nearby Kazakhstan, China and Mongolia as well. The Landscape Speaks is an initiative of Arita Baaijens together with Slow Research Lab.

In August 2016 the seminar “Karakol Valley – The Landscape Speaks” took place to study this landscape from within. Participants from the valley took the effort to leave their hay making for a moment and join a few foreigners (Arita Baaijens, writer, Bas Pedroli, landscape ecologist and Marjolijn Boterenbrood) in carefully observing their own Karakol landscape.

‘De kersentuin’ in Nijmegen

In Nijmegen Noord bij Lent is een kersenboomgaard. In mijn voorstel wordt deze tuin een Hortus Conclusus, een omheind gebied ... lees verder

In Nijmegen Noord bij Lent is een kersenboomgaard. In mijn voorstel wordt deze tuin een Hortus Conclusus, een omheind gebied dat wordt beschermd, verhuld en van betekenis voorzien. In het hart van de tuin zie je een installatie met kaarten van de tuin. De kersentuin wordt symbolisch omheind; de tuin als Central Park in de toekomstige situatie.

filmpje:   https://youtu.be/Zn2UllmwkI8

http://www.langsdewaalnijmegen.nl/stemmen+kunstroute/595143.aspx?t=De+kersentuin

Parkkaart verkrijgbaar

De Park Sporen-kaart is verkrijgbaar bij Zone2Source en in het Glazen huis in het Amstelpark lees verder

De Park Sporen-kaart is verkrijgbaar bij Zone2Source en in het Glazen huis in het Amstelpark

Presentatie kaart

Van harte welkom bij de presentatie van de Park Sporen-kaart: Met het kunstproject Park Sporen ging Marjolijn Boterenbrood een jaar lang op ... lees verder

Van harte welkom bij de presentatie van de Park Sporen-kaart:

Met het kunstproject Park Sporen ging Marjolijn Boterenbrood een jaar lang op onderzoek in het Amstelpark en het Gijsbrecht van Aemstelpark in Amsterdam. Het resultaat is een kaart die het leven ontvouwt onder het oppervlak van deze parken. Zondag 17 april is de presentatie van de Park Sporen-kaart.

15.00 uur wandeling met M. Boterenbrood. verzamelen bij het Glazen Huis, Amstelpark 4 1083 HZ

17.00 uur presentatie Park Sporen kaart met een gesprek met Dr. Erik A. de Jong, Artis-hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur UvA. Glazen Huis, Amstelpark 4 1083 HZ

Zie blog

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid, Stichting Stokroos, Initiativo Social Network en Zone2source.

NRC

Air, Water, Soil

Sarah Daher. Menno Hiele, Marjolijn Boterenbrood het Glazen Huis, 3 April – 15 Mei 2016 Opening Zondag 3 April, 16 – 18 ... lees verder

Sarah Daher. Menno Hiele, Marjolijn Boterenbrood
het Glazen Huis, 3 April – 15 Mei 2016

Opening Zondag 3 April, 16 – 18 uur

In de tentoonstelling Air, Water, Soil wordt het werk van drie kunstenaars die zich bezig houden met de basis elementen voor leven in dialoog met elkaar gebracht.

Sarah Daher Air Culture

Pop-inn-park

Park-pollen en Park-math te zien in het Pop-inn-park. Vanaf zaterdag 12 ... lees verder

Park-pollen en Park-math te zien in het Pop-inn-park. Vanaf zaterdag 12 maart 16 uur Middenweg 20 Amsterdam. Welkom!

Park Sporen: volg het blog

http://zone2source.net/nl/category/tentoonstellingen/tentoonstellingen-nu/blog-nl/ Over het leven onder het oppervlak van twee parken: Het Amstel- en het Gijsbrecht van Aemstel-park. lees verder

http://zone2source.net/nl/category/tentoonstellingen/tentoonstellingen-nu/blog-nl/
Over het leven onder het oppervlak van twee parken: Het Amstel- en het Gijsbrecht van Aemstel-park.

zaterdag 30 januari 14.00 uur

http://www.worldwidenieuwwest.nl/kom-ruik-en-proef-de-burgemeester-de-vlugtlaan/ lees verder

World Wide Nieuw West in New Amsterdam#8

New Amsterdam is een uitgave van Pakhuis De Zwijger. Het is maar een kort artikeltje, maar toch :) lees verder

New Amsterdam is een uitgave van Pakhuis De Zwijger. Het is maar een kort artikeltje, maar toch 🙂

Van Eesteren-gesprek#47

woensdag 9 december 20.00-21.30 uur Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125 Kosten: € 5,00 Marjolijn Boterenbrood vertelt tijdens het Van Eesterengesprek #47 op woensdag 9 ... lees verder

woensdag 9 december 20.00-21.30 uur
Locatie: Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,00

Marjolijn Boterenbrood vertelt tijdens het Van Eesterengesprek #47 op woensdag 9 december over de producten en ondernemers van de Osdorperban. Simone Wouters, Alissa Rees en Elvira Scholten, drie studenten van de Design Academy en werkzaam bij The Beach, hebben ter completering van de installatie portretten van ondernemers aan de Johan Huizingalaan en de Burgemeester De Vlugtlaan gemaakt. Zij vertellen over hun project en tonen de eerste resultaten.

Voor bijdrage aan de discussie na afloop zijn ook bijzondere gasten genodigd, waaronder stadssocioloog Ivan Nio en stedenbouwkundige Gert Urhahn.

Na 60 jaar is het fijnmazige systeem van winkels en bedrijfjes nog steeds succesvol als plek voor ontmoeting en economisch ontwikkeling. Het kunstproject maakt het goed functionerende ontwerp van Van Eesteren zichtbaar; nog altijd plukken we er de vruchten van!

http://vaneesterenmuseum.nl/van-eesterengesprek-47-ondernemers/

Jaar van de bodem

Foto's uit mijn project Park Sporen ... lees verder
Foto’s uit mijn project Park Sporen zijn op 11 december te zien in het gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht. In het kader van de conferentie onder de noemer TerrAgenda, georganiseerd door oa Fransjan de Waard. Met het doel om de beweging die in 2015 rondom de bodemthematiek op gang is gekomen ‘grondig’ op te pakken en blijvend te vertalen, te versterken en te verbreden.

Finissage Growing Matter

We invite you for the finissage of the exhibition Growing Matter in ... lees verder

We invite you for the finissage of the exhibition Growing Matter in het Glazen Huis in the Amstelpark. Five participating artists – Sjoerd Buisman, Nikki van Es, Marjolijn Boterenbrood, Reinier Lagendijk, and Egied Simons together with Maria Verstappen and Edwin Driessens who presented their work Herbarium Vivum last summer in the park – will present their work in word and image. Together they will discuss the use of growing matter in their work.

29 november 15 -17 uur In het Glazen Huis in het Amstelpark, 1083HZ Amsterdam.   http://zone2source.net/nl/growing-matter/ en voor mijn park-blog http://zone2source.net/nl/category/tentoonstellingen/tentoonstellingen-nu/blog-nl/