Zijderoute-reis in Markt Centraal-Azië

datum
23 February 2024

Connecting Geographies 8 en 10 maart

Met Marjolijn Boterenbrood rijd je door woestijn, zee, hemelse bergen, taiga en steppe, een alternatieve zijderoute. Met thee, ayran, een drankje en een hapje. Jibek Akimbaeva leest een tekst van een Kirgizische schrijvers Aitmatov en dichter Jusup Turusbekov.

Luister mee naar bijeneters, smeltende gletsjers, jakhalzen, grenzen en verhalen over wilde appelbossen, helende bergen en de nieuwe zijderoutes, met Kees Foekema en Marjolijn Boterenbrood. Op 10 maart rijd je met Linde Keip in de trein, de Markt Centraal Express, naar het kampement van Marjolijn Boterenbrood in het gebouw Markt Centraal.

Marjolijn Boterenbrood reed in 2023 met haar publicatie Letter to a Silk Road naar Kyrgyzstan voor een uitwisseling met lokale kunstenaars, om een alternatieve zijderoute tot stand te brengen die gebaseerd is op wederkerigheid.

Kees Foekema is politicoloog en programmamaker (De Balie) en was van Kyrgyzstan tot aan Georgië reisgenoot van Marjolijn. Van de smeltende gletsjers van Kazachstan, de waterslurpende katoenproductie van Oezbekistan en de verdwijnende Kaspische zee, volgt zijn reis de door klimaatopwarming geteisterde wateren van Centraal Azië. 

Linde Keip, landschapsarchitect rijdt het publiek door het Transitgebied

Mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Mondriaan Fonds