Presentatie in Podium Vlieland

datum
24 August 2020

Uitnodiging Podium Vlieland 26 augustus 20.00 uur.

Marjolijn Boterenbrood vertelt over haar komende ‘artist in residence’-tijd op het eiland. Op uitnodiging van ITGWO werkt ze vier periodes door het jaar heen op het eiland vanuit het atelier van Betsy Akersloot-Berg en hoopt daarmee in haar voetsporen te treden. Net als Betsy Akersloot-Berg zal Boterenbrood’s werk zal zich afspelen in de natuur, buiten, als direct gevolg van de omstandigheden, regen, storm, golven zullen hun sporen tekenen op doek. 

Zij gaat op zoek naar fenomenen van het eiland, naar wind en storm, het zoute water, getij, golven, regen, micro-organismen in de grond. Hoe trekt het landschap van Vlieland zijn sporen? Letterlijk wil zij proeven doen met de materie van het landschap -zout, aarde, zand, klei, wier, was en honing. Zij wil experimenteren met papier in de golven, met textiel in de bosgrond, met houtskool dat de woeste wind noteert . Om zo te proberen te ontdekken hoe het landschap -golven, wind- een eiland-oeuvre kunnen maken. In gesprekken met de boswachter, de marine bioloog, de imker, de jutter en de militair praat ze over de betekenis die het landschap voor hen heeft.

Op verzoek van Into The Great Wide Open is beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood op Vlieland om onderzoek te doen voor een project in 2021. Haar werk is altijd het gevolg van onderzoek naar een plek: een park, een vallei, een stadsdeel of een eiland. Ze ziet haar werk als een proces van verzamelen, wroeten, spitten, zaaien, mesten, laten groeien, uitbroeden, oogsten, vieren doorgeven en delen. Een eiland is met z’n begrenzing en relatieve isolatie een bijzonder onderzoeksgebied. De uitdagingen waar Vlieland voor staat, de kwetsbaarheid in deze tijd van zeespiegelstijging zijn dringend en actueel. 

Hiermee wordt dit onderdeel van haar langlopende onderzoek naar de wijze waarop het landschap betekenis krijg. Dit project is een direct vervolg op mijn eerder gerealiseerde projecten: The Landscape Speaks, Layers of Perception (2016-20) en de Partituur van Zoet en Zout (2015-18).

Lees meer over Betsy Akersloot Berg en werken in de natuur in Mister Motley