Mapping Delta-land in Fort Vijfhuizen

datum
5 April 2013

Polder-legenda: Modder Slat Zomp Blubber Drek Kledder Slijk Bagger Leem Veen Prut Smurrie Slib Slik Pratsj Klei Klam Turf Klot Prut Slob Blabber Slobber Derrie Flodder Moor Krot Dras (Mudros grieks)

Mapping Delta-Land brengt de relatie tussen de Haarlemmermeer-polder en andere extreem natte plekken op de wereld in beeld.

Boterenbrood zoomt uit naar gebieden als de Mississippi-delta, de Niger-delta en de delta van de Ganges en de Brahmaputra. Foto’s van Kadir van Lohuizen, Adolphus Opara en Shahidul Alam brengen dit in beeld.

Mapping Delta-Land zoom took in op de Haarlemmermeerpolder. Om ervaringen met water en modder van bewoners te weten te komen gaat Boterenbrood met de ‘satelietbus’ naar dijken, bruggen en pleinen. Foto’s en verhalen komen in het ‘polderarchief’ dat ter plaatse wordt samengesteld.

De Haarlemmermeerpolder deelt dezelfde problemen met al de delta-gebieden in de wereld: bodemdaling en zeespiegelstijging, verzilting, verontreiniging en overstromingen. Hoewel de omstandigheden natuurlijk enorm verschillen delen we het leven en meebewegen met water met de mensen uit de Nijl-, Mississippi-, Ganges-Brahmaputra-, Niger-, Mekong- en de Eufraat-Tigris-delta

Over de fotografen:

Adolphus Opara en Shahidul Alam zijn verbonden aan PAPA. PAPA, participating artists’ press agency is opgericht en wordt geleid door Lino Hellings.

De fotograaf Shahidul Alam uit Bangladesh richtte in 1989 het Photo Press Agency ‘Drik’ op in Dhaka. Dit agentschap presenteert een grote groep mediaprofessionals uit niet-westerse landen.

Adolphus Opara komt uit Lagos Nigeria. Opara’s werk bestaat uit ontmoetingen met mensen in hun dagelijks leven. Hij vertelt verhalen met beeld om zijn emotionele verbinding met de zaken die hij aan de orde wil stellen, te laten zien.

De documentaire-fotograaf Kadir van Lohuizen reisde van bron naar monding van de Amazone, de Mississippi, de Donau, de Niger, de Ganges, de Ob en de Yangste. Hij maakte een prachtig boek over deze zeven lifelines: ‘Aderen’. Van Lohuizen is een van de oprichters van NOOR Agency, een collectief van onafhankelijke documentaire fotografen.

Alle drie willen zij met hun foto’s invloed uitoefenen op hoe wij de wereld zien en ons een mening vormen.

(wie:)

Marjolijn Boterenbrood bekijkt een plek als een terra incognita. Zo ontstaat werk met een diversiteit aan resultaten, die in vorm uiteenlopen van tekeningen, objecten, foto’s en installaties tot een atlas, als aanjager van stedelijke vernieuwing. Bij het leesbaar maken van een gebied gebruikt ze kaarten en plattegronden. Kaarten zijn het resultaat van objectieve metingen, maar de kaarten van Boterenbrood voegen een persoonlijke dimensie toe door zintuiglijke indrukken als geur, klank of kleur op te nemen. In samenwerking met kunstenaars en/of onderzoekers met veel verschillende achtergronden krijgen haar interdisciplinaire projecten vorm.

met dank aan:

Kadir van Lohuizen. PAPA: Adolphus Opara, Shahidul Alam