Werk Spoor filosofie

beeld uit de website van stichting Werk Spoor

Stichting Werk Spoor wil kunst en wetenschap een rol laten spelen in gebieden die in transformatie zijn. Dat gebeurt in een aantal stappen.

Vooronderzoek Carthografie van het Terra Inconita.

Onderzoek met kunstenaars en onderzoekers uit uiteenlopende disciplines. De werken waarin de verkenningen van een gebied resulteren worden ‘scans’ genoemd. Deze term wordt gebruikt naar analogie van de röntgenfotoplakjes waarin een orgaan opgedeeld en bestudeerd wordt.

Analyse, de verschillende verkenningen worden bijeengebracht om te bestuderen en met elkaar te vergelijken, zodat de kennis en ervaringen over het terrein geïnventariseerd kunnen worden.

Synthese, de stichting oppert thema’s die als leidraad kunnen dienen, bij volgende stappen met andere betrokkenen bij het gebied (bijvoorbeeld: gemeente, eigenaar, gebruikers en omwonenden).

Door een fotograaf beelden te laten maken van het terrein kan je zien hoe het terrein zich nu manifesteert, de sfeer, de ruimtes, de tussenruimtes, het materiaalgebruik, de kleuren, de omgeving. Een ecoloog onderzoekt wisselwerking tussen levensgemeenschappen. Door een choreograaf naar het gebied te laten kijken kom je iets te weten over beweging op, over en langs het terrein. Door een geluidskunstenaar een opdracht te geven hoor je het specifieke van de plek, het soort werkzaamheden de er zijn, de reflecties, de weerklank, het holle, het lege, de omgeving, de sfeer, de ruis. Zo kunnen een industrieel-historicus en een archeoloog het verleden tonen, oude plattegronden, de logistiek en het gebruik. Zo bekijkt een socioloog het gebruik van het terrein en de omgeving door de mensen. Een filosoof legt verbanden met andere plaatsen en tijden. Hij toont het geheugen van de plek. Vergelijkingen met andere gebieden worden ook gelegd door een architectuurhistoricus of een landschapsarchitect. Een regisseur maakt het terrein tot een voorstelling.

Zie ook Storkterrein
Zie website
www.werkspoor.org/werkwijze.shtml    en    http://www.werkspoor.org/onderzoeken.shtml