Partituur van Zoet en Zout

IMG_6451

Partituur van Zoet & Zout (2014-2018) is de titel van mijn bijdrage aan Balanceren tussen Zoet en Zout van de Bewaerschole op Schouwen-Duiveland. De inhoud van de partituur vangt diverse ervaringen in dit eiland, in een opeenstapeling van kaarten, die letterlijk de gelaagdheid van het gebied toont.

Met mijn als atelier ingerichte bus achterhaal ik op verschillende locaties op Schouwen-Duiveland wat leven met zoet en zout water betekent, een zoektocht naar mythes, verhalen, herinneringen en beelden. Interactief te volgen op mijn blog, via de gerelateerde locaties. http://partituur.marjolijnboterenbrood.nl/kaart/

zie mijn blog http://www.bewaerschole.com/marjolijn-blogt/

Ik zie mijn voorstel als een proces van verzamelen, wroeten, spitten, zaaien, mesten, laten groeien, uitbroeden, hopelijk oogsten, vieren en dan doorgeven en delen.

Ik maakte films van ‘zout licht’, tekende de ‘gulle grond’ en het zout en zoet, bestudeerde de waterlopen van Schouwen, volgde het trage vloeien van het zoet van Schouwen; de honing, bekeek de tekeningen van Van Leeuwenhoek van een zoutkristal die hij zag door zn microscoop, spiraalde om Zonnemaire, sprak deskundigen en bewoners, zocht de grenzen van zoet en zout, liep letterlijk de km2 rond Dreischor, het project van onderzoeker aan de Wageningen UR, Joop Schaminee. Met hem ging ik mee op onderzoek naar brakke vegetatie in de Zoeten en Zouten Haard en de km2 van Dreischor. Voor zijn boek over de km2 maakte ik een wereldkaart met Schouwen als kern en z’n relaties met de wereld. Ook ontwikkelde ik het ‘Zoet & Zout’ kwartet waarin woorden en beelden samenvallen en je het ‘zoet en zout’ kan spelen. Bij de opening van de tentoonstelling werd de ‘partituur’ ten gehore gebracht door agrariër Jaap Verseput op saxofoon.


Naar de mobiele versie van de site.